wtorek, 23 maja 2017

Tarty z botwiną, serem feta oraz liczi




Połączenie egzotyki ze swojskością,  czyli pyszne mini tarty wypełnione serem feta, botwinką oraz owocami liczi, których  charakterystyczny, słodki i zarazem wyrazisty, orzeźwiający  smak świetnie się tutaj sprawdził :)
Polecam :) !

Składniki :


1 arkusz ciasta francuskiego 
200 g botwiny ( liście i łodygi) - kupiłam takie w woreczku 
1 łyżeczka syropu z fig
1 mała cebula
sól
pieprz 
2 łyżki oleju lub oliwy
łyżeczka ciemnego octu winnego 
sok z cytryny
3 duże ząbki czosnku 
200 g liczi 
200 g sera feta 
1 garść roszponki 


Umytą i osuszoną botwinę pokroic dość grubo. Cebulę pokroic w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać olej, na gorący tłuszcz wrzucić pokrojona cebulę, zrumienić i do cebuli dodać pokrojoną botwinę oraz przeciśnięte ząbki czosnku.  Wszystko razem dusić na średnim ogniu jakieś 5-8 minut , doprawiając do smaku syropem figowym, solą, pieprzem, octem winnym i sokiem z cytryny.


Liczi przekroić na pól, obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze kawałeczki.

Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroic na 6 równych  części. Każdą część pozaginać lekko  po bokach tworząc coś w rodzaju kwadratowych miseczek.
Do każdej miseczki nałożyć pokruszony ser feta.


Na ser nałożyć przygotowaną botwinę.


Na botwinę nakładamy kawałki liczi oraz listki roszponki.


Tak przygotowane miseczki z ciasta francuskiego wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i zapiekać przez około 20 minut, lub do czasu za ciasto się zrumieni.


Nasze male tarty gotowe do spożycia, można jeszcze nalozyc listki roszponki lub botwiny.
Smacznego :)

2 komentarze: