Gdybym wiedziała, ze takie zasmażane buraczki są tak smaczne, to zrobiłabym je dużo, dużo wcześniej i z większej porcji :)
Polecam :)
Składniki :
4 duże czerwone buraczki
1 średniej wielkości czerwona cebula
1 łyżka oleju
sok z połowy cytryny
1 łyżka syropu z fig
sol do smaku
pieprz do smaku
Zasmażka:
1 plaska łyżka masła
1 łyżka maki orkiszowej
3 łyżki wody
Umyte buraczki zalać wodą i zagotować. Gotować przez około 1 godzinę lub do czasu aż będą miękkie. Ugotowane i przestudzone buraczki obrać ze skory. Buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę drobno pokroic w kostkę, na dużej patelni rozgrzać olej, na rozgrzany olej wrzucić cebulę. zrumienić. Do zrumienionej cebuli dodac buraczki, syrop figowy, sok z cytryny oraz sol i pieprz do smaku. Wymieszać.
Na drugiej patelni roztopić masło, do stopionego masła dodac łyżkę mąki orkiszowej, dobrze razem rozprowadzić i dolać wodę. Dokładnie wymieszać by nie było grudek. Gęstą, białą zasmażkę dodajemy do buraczków, mieszamy i podsmażamy na małym ogniu kilka minut. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Smacznego :)
Najlepszy dodatek do obiadu, szczególnie do pierogów ruskich:D
OdpowiedzUsuńW życiu bym nie pomyślała :) Trzeba wypróbować :D
UsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń