czwartek, 26 kwietnia 2012

Wątróbka z warzywami (z Tefal ActiFry)

Pyszna (naprawdę:)),soczysta wątróbka z dodatkiem pieczonych warzyw:)
Doskonała do frytek.
Polecam:)

    Składniki:
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 opakowanie młodych listków szpinaku
  • 150 g malutkich pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zółtej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 2 listki laurowe
  • kilka ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • suszony majeranek
  • 1 miarka oliwy
  • 1 miarka wody
  • 1 miarka sosu sojowego
  • maka do opruszenia wątróbki


























Wątróbkę umyć,pokroić na kawałki "jednokęsowe",odstawić. .Pieczarki umyć,osuszyć.Umytą paprykę pokroić w paski,cebulę w półkrążki,czosnek pozostawić w skorupkach(lub nie jeśli nie lubimy).Warzywa polać sosem sojowym,wodą i 1/2 miarki oliwy,lekko posolić i ułożyć na patelni frytkownicy, nastawić czas na 10 do 15 minut.Upieczone warzywa przełożyć do miski i wymieszać z listkami szpinaku.Wątróbkę posolić,popieprzyć,opruszyć mąką i majerankiem.Na patelnię wlać drugą połowę oliwy i ułożyć wątróbkę.Nastawić czas pieczenia na 10-12 min.Podawać z warzywami i pieczywem lub frytkami.Smacznego:)



































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz