środa, 24 maja 2017

Ciasto "Cytrynka"


Ciasto, które zawsze się udaje, świetnie smakuje i bardzo szybko znika. 
Orzeźwiająca "Cytrynka" na cieple dni :)
Polecam :) 

Składniki :

Biszkopt: 

5 jajek
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 łyżek wody
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

1 i 2/3 szklanki wody

1 szklanka cukru
1/3 kostki margaryny Kasia
3 duże cytryny ( z jednej starta skorka, z wszystkich wyciśnięty sok)

2 jajka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody

Lukier 

sok z polowy cytryny
cukier puder 


Biszkopt:

Make przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzieli od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną  pianę, do ubitej piany z białek dodawać żółtka, ubijać na puszystą,  prawie jasną masę. Do ubitych jajek dodawać na przemian wodę oraz mąkę, delikatnie mieszać by składniki się połączyły.
Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułką tartą lub kaszką manną.
Na blaszkę wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec w 180 C przez około 25-30 minut.

Przestudzone ciasto przekroić na pół.



Krem :

Cytryny wyszorować, opłukać,  sparzyć wrzątkiem, wysuszyć.

Jajka, wodę oraz mąkę ziemniaczaną  dokładnie wymieszać.

Do  większego   rondla  wlać wodę, dodac  cukier, margarynę, startą skórkę z jednej cytryny oraz sok z trzech cytryn, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodac wymieszane jajka z mąką i wodą, dokładnie wymieszać, zestawić z ognia. 


Ciepły krem cytrynowy wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim biszkoptem.
Wierzch polać lukrem, zakrywając całą powierzchnie lub po prostu tylko skropić, robiąc "esy floresy" :)

Ciasto najlepiej smakuje gdy się troszkę schłodzi w lodówce.
Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz