Ciasto, które zawsze się udaje, świetnie smakuje i bardzo szybko znika.
Orzeźwiająca "Cytrynka" na cieple dni :)
Polecam :)
Składniki :
Biszkopt:
5 jajek
5 jajek
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 łyżek wody
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 i 2/3 szklanki wody
1 szklanka cukru
1/3 kostki margaryny Kasia
3 duże cytryny ( z jednej starta skorka, z wszystkich wyciśnięty sok)
2 jajka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody
Lukier
sok z polowy cytryny
cukier puder
Biszkopt:
Make przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzieli od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany z białek dodawać żółtka, ubijać na puszystą, prawie jasną masę. Do ubitych jajek dodawać na przemian wodę oraz mąkę, delikatnie mieszać by składniki się połączyły.
Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułką tartą lub kaszką manną.
Na blaszkę wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec w 180 C przez około 25-30 minut.
Przestudzone ciasto przekroić na pół.
Krem :
Cytryny wyszorować, opłukać, sparzyć wrzątkiem, wysuszyć.
Jajka, wodę oraz mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać.
Ciepły krem cytrynowy wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim biszkoptem.
Wierzch polać lukrem, zakrywając całą powierzchnie lub po prostu tylko skropić, robiąc "esy floresy" :)
Ciasto najlepiej smakuje gdy się troszkę schłodzi w lodówce.
Smacznego :)
1 szklanka cukru
5 łyżek wody
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 i 2/3 szklanki wody
1 szklanka cukru
1/3 kostki margaryny Kasia
3 duże cytryny ( z jednej starta skorka, z wszystkich wyciśnięty sok)
2 jajka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody
Lukier
sok z polowy cytryny
cukier puder
Biszkopt:
Make przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzieli od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany z białek dodawać żółtka, ubijać na puszystą, prawie jasną masę. Do ubitych jajek dodawać na przemian wodę oraz mąkę, delikatnie mieszać by składniki się połączyły.
Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułką tartą lub kaszką manną.
Na blaszkę wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec w 180 C przez około 25-30 minut.
Przestudzone ciasto przekroić na pół.
Krem :
Cytryny wyszorować, opłukać, sparzyć wrzątkiem, wysuszyć.
Jajka, wodę oraz mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać.
Do większego rondla wlać wodę, dodac cukier, margarynę, startą skórkę z jednej cytryny oraz sok z trzech cytryn, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodac wymieszane jajka z mąką i wodą, dokładnie wymieszać, zestawić z ognia.
Ciepły krem cytrynowy wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim biszkoptem.
Wierzch polać lukrem, zakrywając całą powierzchnie lub po prostu tylko skropić, robiąc "esy floresy" :)
Ciasto najlepiej smakuje gdy się troszkę schłodzi w lodówce.
Smacznego :)
Bardzo fajna propozycja
OdpowiedzUsuń