29 kwietnia 2012

Kasza jaglana zapiekana ze szpinakiem i fetą

Zrobiłam w piątek taką oto zapiekankę ze zdrową kaszą jaglaną,szpinakiem i fetą.
Wyszła bardzo smaczna, dlatego też z czystym  sumieniem polecam ten przepis 
 wszystkim wielbicielom kaszy jaglanej ( i również tym,którzy jeszcze nigdy kaszy jaglanej nie jedli).
Smacznego:)


Składniki:


1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody+wrzątek do zalania kaszy w celu pozbycia się goryczki
1 opakowanie swieżego szpinaku( u mnie 400 g)
20 dkg serka koziego
4 łyżki jogurtu greckiego
1 średniej wielkości cebula
4 ząbki czosnku
suszony koperek
sól i pieprz do smaku
1/2 kostki sera feta
olej lub oliwa

Szpinak opłukać,zalać wodą,zagotować,odlać nadmiar wody.Cebulę drobno posiekać,wrzucić na rozgrzaną  na patelni oliwę,zrumienić.Do zrumienionej cebuli dodać podgotowany szpinak,przeciśnięte ząbki czosnku,koperek(ilość według uznania).serek kozi.Wszystko dusić jakieś 5-10 minut.Pod koniec dolać jogurt grecki, doprawić do smaku solą i pieprzem.Kaszę  jaglaną zalać wrzątkiem,odstawić na 2 min,a następnie odcedzić.Ponownie zalać wodą i gotować,lekko osoloną, na małym ogniu przez ok.20 min.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,na spód nałożyć 1 część ugotowanej kaszy jaglanej,na nią nałożyć 1 część szpinaku,potem znowu kaszę i ponownie szpinak.Całość posypać pokruszoną fetą i suszonym (albo świeżym) koperkiem.Zapiekać przez ok.30-40 min w 180 C.Podawać na ciepło lub na zimno( na zimno ładnie się kroi). Polecam i smacznego:)




11 komentarzy:

  1. torcik szpinakowy, zielona uczta
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  2. torcik szpinakowy, zielona uczta-podoba mi się:) Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że "szalejesz" z kaszą jaglaną, a zapiekanka prezentuje się znakomicie. Koniecznie muszę taką zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda,trochę się rozszalałam z tą kaszą,kupiłam kiedyś trzy woreczki na zapas,bo ciężko tutaj ją spoykać,no i teraz trzeba "zużyć":) Jednak bardzo polubiliśmy kaszę jaglaną:) A zapiekankę zrób koniecznie bo bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj zrobiłam na obiad. Nie miałam sera koziego więc dodałam więcej fety. Wyszła pyszna, a że muszę więcej jaglanej jeść to potrawa ląduje na mojej stałej liście smacznych i sprawdzonych dań. Dziękuję za przepis. :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Drui, bardzo, bardzo się cieszę:) Dziękuję za skorzystanie z przepisu i podzielenie się wrażeniami w komentarzu :) Pozdrawiam serdecznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja spróbuję dziś :) tylko z szpinakiem mrożonym

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń