poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Karkówka


Dzisiaj,po raz kolejny już zrobiłam karkówkę która wcześniej moczyła się całą noc w maślance.
Mięso tak przygotowane jest bardzo smaczne,doskonałe z lekko podduszoną kiszoną kapustą na przykład:)


Składniki:

4 plastry karkówki
maślanka (ok. 2 szklanek w tym przypadku)
sól i pieprz
2 łyżki oleju

Karkówkę umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem.Włożyć do szklanej miski,posolić i popieprzyć,zalać maślanką.Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.Następnego dnia na patelnię wlać  olej,na rozgrzany położyć plastry karkówki odsączone lekko z maślanki,i zrumienić z dwóch  stron.Potem zmniejszyć ogień,wlać resztę maślanki i dusić pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie.W razie konieczności dolać odrobinę wody w trakcie i pod koniec doprawić do smaku.Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Przyznam, że pierwszy raz spotykam się z moczeniem mięsa w maślance, a wygląda tak apetycznie, że muszę koniecznie wypróbować. Czy dobrze rozumiem, że doprawiasz mięso tylko solą i pieprzem? Czy innych przypraw nie potrzeba, czy można dodać jeszcze jakieś?

    OdpowiedzUsuń
  2. Anemon,tak,doprawilam tylko sola i pieprzem,ale pod koniec mozna sobie jeszcze odpowiednio doprawic wedlug smaku chociaz ja nic juz nic nie dodawalam,moze tylko troche dosolilam:) A mieso jest bardzo dobre,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń