2 kwietnia 2012

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami






To mój pierwszy posiłek z kaszą jaglaną.Bardzo smaczny,słodziutki i zdrowy.
Polecam:)

Składniki:


1 szklanka kaszy jaglanej
szczypta soli
1 łyżeczka masła + do wysmarowania naczynia żaroodpornego
2 szklanki wody+wrzątek do sparzenia kaszy
2 łyżki miodu
1 duże winne jabłko
pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki
cynamon
cukier 
1 łyżka wiórków kokosowych


naczynie żaroodporne (u mnie wielkości małej tortownicy)


Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki.Odcedzić i zalać dwiema szklankami wody,dodać szczyptę soli i łyżeczkę masła.Gotować na małym ogniu przez ok. 20 min.Do ugotowanej kaszy dodać miód oraz łyżeczkę cynamonu.wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,nałożyć ugotowaną kaszę.Kaszę polać połową podanej ilości słodkiej śmietanki.Jabłko umyć i pokroić w plasterki.Plasterki jabłka ułożyć na kaszy,posypać cukrem i cynamonem,zalać resztą śmietanki i posypać kokosem.Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika.Zapiekać  w temperaturze 180 stopni przez ok.30-40 min.Smacznego!


6 komentarzy:

  1. uwielbiam wszelakie kasze na słodko. :) sama robię suflet z kaszy gryczanej :)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł na zdrowy deser:)

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Szana,muszę koniecznie Cię odwiedzić i zobaczyć jak robisz ten suflet:)

    Krysia,dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. idalia3/10/13

    Kasza zapiekana z jabłkami jest pyszniutka ! Dziękuje za pyszny przepis :) Idealne na rozgrzanie brzuszka w chłodny dzień :) Osobiście jednak na drugi raz zamienię wiórki kokosowe na płatki migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry pomysł z tymi płatkami migdałowymi :) Cieszę się,że przepis się przydał i deserek smakował :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy9/11/13

    Zapiekanka wyszła przepyszna;moje maluchy zajadały się,aż miło było patrzeć :) Zapomniałam posypać wiórkami,ale to następnym razem;) Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń