piątek, 19 maja 2017

Buraczki zasmażane

Gdybym wiedziała, ze takie zasmażane buraczki są tak smaczne, to zrobiłabym je dużo, dużo wcześniej i z większej porcji :)
Polecam :) 


Składniki :

4 duże czerwone buraczki
1 średniej wielkości czerwona cebula
1 łyżka oleju 
sok z połowy cytryny
1 łyżka syropu z fig
sol do smaku
pieprz do smaku

Zasmażka:

1 plaska łyżka masła
1 łyżka maki orkiszowej
3 łyżki wody 

Umyte buraczki zalać wodą  i zagotować. Gotować przez około 1 godzinę lub do czasu aż będą miękkie. Ugotowane i przestudzone buraczki obrać ze skory.  Buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Cebulę drobno pokroic w kostkę, na dużej patelni rozgrzać olej, na rozgrzany olej wrzucić cebulę. zrumienić. Do zrumienionej cebuli dodac buraczki, syrop figowy, sok z cytryny oraz sol i pieprz do smaku. Wymieszać.

Na drugiej patelni roztopić masło, do stopionego masła dodac łyżkę mąki orkiszowej, dobrze razem rozprowadzić i dolać wodę. Dokładnie wymieszać by nie było grudek. Gęstą, białą  zasmażkę dodajemy do buraczków, mieszamy i podsmażamy na małym ogniu kilka minut. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.


Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Najlepszy dodatek do obiadu, szczególnie do pierogów ruskich:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W życiu bym nie pomyślała :) Trzeba wypróbować :D

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń