wtorek, 14 lutego 2017

Ryżowe wafelki przełożone szpinakiem i rybką



Z okazji Walentynek życzę wszystkim dużo miłości w każdym dniu :)
Proponuje również przyrządzenie takich pysznych i zdrowych, ryżowych wafelków z czarnuszką, przełożonych szpinakiem i rybką  :)
Smacznego :)


Składniki :

2 male jajka 
1 woreczek ugotowanego ryżu
1 łyżeczka nasion czarnuszki 
400 g białych filetów rybnych
250 g sparzonego szpinaku 
1 mała cebula
1 cytryna
2 garści świeżego, posiekanego koperku 
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
4 łyżki oleju rzepakowego 


Na patelni rozgrzać łyżkę  oleju, dodać drobno  pokrojona cebulę i zrumienić, do zrumienionej cebuli dodać szpinak, koperek, sol , pieprz, jogurt, 2 łyżki soku z cytryny. Dusić wszystko razem aż szpinak zrobi się dosyć gęsty. Odstawić.

Filety rybne pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Odstawić.

Jajka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę, dodajemy ryż,  czarnuszkę oraz 1 łyżkę oleju. Dokładnie mieszamy.
Gofrownice rozgrzewamy do maksimum, wlewamy ciasto ryżowe i pieczemy na lekko zloty kolor.
Gotowe wafelki ryżowe oddzielamy od siebie ostrym nożem. Z podanych składników wyszło mi 20 malutkich ryżowych wafelków  serduszek :) .

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju,  na rozgrzanym oleju przysmażamy kawali ryby.

Na ryżowe wafelki  nakładamy najpierw szpinak, potem rybkę.


Na góre nakładamy drugi wafelek.


Takie ryżowe wafelki z wkładką  są doskonale zaraz po przygotowaniu, można je również  podgrzać w piekarniku posypane żółtym serem . Są doskonale :)


2 komentarze:

  1. Ale wspaniale to wygląda! Nigdzie wcześniej czegoś takiego nie widziałam. Duży plus za bezglutenową propozycję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i ciesze się, ze mój pomysł na szpinak z ryba i ryżem się spodobał :)

      Usuń