Z okazji Walentynek życzę wszystkim dużo miłości w każdym dniu :)
Proponuje również przyrządzenie takich pysznych i zdrowych, ryżowych wafelków z czarnuszką, przełożonych szpinakiem i rybką :)
Smacznego :)
Składniki :
2 male jajka
1 woreczek ugotowanego ryżu
1 łyżeczka nasion czarnuszki
400 g białych filetów rybnych
250 g sparzonego szpinaku
1 mała cebula
1 cytryna
2 garści świeżego, posiekanego koperku
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
4 łyżki oleju rzepakowego
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać drobno pokrojona cebulę i zrumienić, do zrumienionej cebuli dodać szpinak, koperek, sol , pieprz, jogurt, 2 łyżki soku z cytryny. Dusić wszystko razem aż szpinak zrobi się dosyć gęsty. Odstawić.
Filety rybne pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Odstawić.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę, dodajemy ryż, czarnuszkę oraz 1 łyżkę oleju. Dokładnie mieszamy.
Gofrownice rozgrzewamy do maksimum, wlewamy ciasto ryżowe i pieczemy na lekko zloty kolor.
Gotowe wafelki ryżowe oddzielamy od siebie ostrym nożem. Z podanych składników wyszło mi 20 malutkich ryżowych wafelków serduszek :) .
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, na rozgrzanym oleju przysmażamy kawali ryby.
Na ryżowe wafelki nakładamy najpierw szpinak, potem rybkę.
Na góre nakładamy drugi wafelek.
Takie ryżowe wafelki z wkładką są doskonale zaraz po przygotowaniu, można je również podgrzać w piekarniku posypane żółtym serem . Są doskonale :)
Ale wspaniale to wygląda! Nigdzie wcześniej czegoś takiego nie widziałam. Duży plus za bezglutenową propozycję!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i ciesze się, ze mój pomysł na szpinak z ryba i ryżem się spodobał :)
Usuń