środa, 15 lutego 2017

Frytki z marchewki oraz czarnej rzepy


Frytki z marchewki robiłam już kilka razy, natomiast frytki z czarnej rzepy po raz pierwszy.
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, wyszły naprawdę pyszne,i tak sobie myślę, ze  muszę tę rzepkę częściej zapraszać do kuchni ,bo jest nie tylko zdrowa ale rowniez bardzo smaczna :)
Polecam takie zdrowe frytki no i pieczony czosnek, samo zdrowie :) 

Składniki :

500 g obranej marchewki 
400 g obranej, czarnej rzepy
10 ząbków czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól kamienna 

Marchewki przekroić na pól,  pokroić w paski.
Rzepę również przekroić na pół, potem pokroić w plastry, a plastry pokroić  w  paski.
Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pokrojoną marchewkę oraz rzepę.  Polać olejem rzepakowym, posypać solą kamienną, wymieszać. Na końcu ułożyć ząbki czosnku w łupinkach.
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec frytki z czosnkiem przez około 1 godzinę w tem. 170 C.


Takie frytki najlepiej upiec przy okazji pieczenia czegoś jeszcze, na przykład mięsa.


W czasie pieczenia, dobrze jest od czasu do czasu przemieszać frytki , by w miarę równomiernie się piekły.


Upieczone frytki oraz czosnek smakują wspaniale ( oczywiscie, jeśli lubimy pieczony czosnek :) )
Można je podać z mięsem, ale również są przepyszne bez żadnych dodatków, nawet ketchup nie jest tutaj do niczego potrzebny :)  .
Polecam i życzę smacznego :)

4 komentarze:

  1. Jakie piękne i kolorowe Teraz sobie przypomniałam ze wieki nie jadlam czarnej rzepy a już w formie frytek chyba nigdy Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna jest rzepa w takiej postaci :)

      Usuń
  2. Super pomysł, pieczoną marchewkę bardzo lubię, ale rzepy jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas nadrobić zaległości :)

      Usuń