Frytki z marchewki robiłam już kilka razy, natomiast frytki z czarnej rzepy po raz pierwszy.
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, wyszły naprawdę pyszne,i tak sobie myślę, ze muszę tę rzepkę częściej zapraszać do kuchni ,bo jest nie tylko zdrowa ale rowniez bardzo smaczna :)
Polecam takie zdrowe frytki no i pieczony czosnek, samo zdrowie :)
Składniki :
500 g obranej marchewki
400 g obranej, czarnej rzepy
10 ząbków czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól kamienna
Marchewki przekroić na pól, pokroić w paski.
Rzepę również przekroić na pół, potem pokroić w plastry, a plastry pokroić w paski.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pokrojoną marchewkę oraz rzepę. Polać olejem rzepakowym, posypać solą kamienną, wymieszać. Na końcu ułożyć ząbki czosnku w łupinkach.
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec frytki z czosnkiem przez około 1 godzinę w tem. 170 C.
Takie frytki najlepiej upiec przy okazji pieczenia czegoś jeszcze, na przykład mięsa.
W czasie pieczenia, dobrze jest od czasu do czasu przemieszać frytki , by w miarę równomiernie się piekły.
Upieczone frytki oraz czosnek smakują wspaniale ( oczywiscie, jeśli lubimy pieczony czosnek :) )
Można je podać z mięsem, ale również są przepyszne bez żadnych dodatków, nawet ketchup nie jest tutaj do niczego potrzebny :) .
Polecam i życzę smacznego :)
Jakie piękne i kolorowe Teraz sobie przypomniałam ze wieki nie jadlam czarnej rzepy a już w formie frytek chyba nigdy Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszna jest rzepa w takiej postaci :)
UsuńSuper pomysł, pieczoną marchewkę bardzo lubię, ale rzepy jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńCzas nadrobić zaległości :)
UsuńBardzo chętnie sprawdzę smak tej zdrowej wersji frytek. Super pomysł.
OdpowiedzUsuńDobrze jest wiedzieć jak odzyskać byłą w czym pomaga świetny poradnik.
OdpowiedzUsuńSuper wpis
OdpowiedzUsuńTakie frytki to bardzo fajny pomysł.
OdpowiedzUsuń