wtorek, 24 stycznia 2017

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym


Mój sposób na polędwiczki z pieczarkami w sosie, mmmmm, pycha :) 
Składniki :

300 g pieczarek
1 średniej wielkości cebula
1 polędwiczka wieprzowa
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki wody
2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
2 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego majeranku
duża  szczypta kurkumy 
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
mąka do obtoczenia polędwiczek
sol 
pieprz 
świeża natka pietruszki

Polędwiczkę umyć, powycierać papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry. Posypać solą i pieprzem. Wstawić do lodówki,
Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Cebule pokroić w piórka i zeszklić na jednej łyżce oleju.
Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, dusić razem  do momentu aż pieczarki puszczą sok i płyn odparuje.


Śmietany oraz wodę wymieszać ze sobą i dodać do grzybów,  zagotować, zmniejszyć ogień i na bardzo malutkim dusić doprawiając solą, pieprzem, kurkumą, ziołami, majerankiem oraz świeżą, posiekaną natką pietruszki.



Polędwiczki obtoczyć w mące i delikatnie zrumienić z dwóch stron  na drugiej łyżce rozgrzanego oleju..


Tak przygotowane mięso dodać do sosu z grzybami , delikatnie wymieszać i dusić jeszcze razem około 5 minut.



Podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak kasze czy ziemniaki :)


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pyszny pomysł na taki domowy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo pyszny, i na dodatek chodził za mną już od jakiegoś czasu, krok w krok :D

      Usuń