Mój sposób na polędwiczki z pieczarkami w sosie, mmmmm, pycha :)
Składniki :300 g pieczarek
1 średniej wielkości cebula
1 polędwiczka wieprzowa
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki wody
2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
2 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego majeranku
duża szczypta kurkumy
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
mąka do obtoczenia polędwiczek
sol
pieprz
świeża natka pietruszki
Polędwiczkę umyć, powycierać papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry. Posypać solą i pieprzem. Wstawić do lodówki,
Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Cebule pokroić w piórka i zeszklić na jednej łyżce oleju.
Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, dusić razem do momentu aż pieczarki puszczą sok i płyn odparuje.
Śmietany oraz wodę wymieszać ze sobą i dodać do grzybów, zagotować, zmniejszyć ogień i na bardzo malutkim dusić doprawiając solą, pieprzem, kurkumą, ziołami, majerankiem oraz świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Polędwiczki obtoczyć w mące i delikatnie zrumienić z dwóch stron na drugiej łyżce rozgrzanego oleju..
Tak przygotowane mięso dodać do sosu z grzybami , delikatnie wymieszać i dusić jeszcze razem około 5 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak kasze czy ziemniaki :)
Smacznego :)
Pyszny pomysł na taki domowy obiadek :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny, i na dodatek chodził za mną już od jakiegoś czasu, krok w krok :D
Usuń