piątek, 28 października 2016

Kluski podolskie

Na Podolu biały kamień, na Podolu biały kamień, Podolanka siedzi na nim, Podolanka siedzi na nim...

Kolejne pyszne kluseczki z książki   "Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej"   -  Makarony, Pierogi i Naleśniki oraz inne dania z mąki, kaszy i ryżu"  autorstwa Hanny Szymanderskiej. 

Jak wskazuje nazwa potrawy, prawdopodobnie pochodzą z Podola, na Ukrainie. 
Kluseczki są bardzo smaczne, polane masełkiem ze zrumienioną cebulką smakują wybornie
Jedyny minus to taki, ze najsmaczniejsze są zaraz po przygotowaniu ...ale znikają tak szybko, że w sumie to żaden problem :) 

Składniki :

150 g mąki gryczanej
150 g mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
100 g masła
sól
4 jajka


W misce wymieszać obie mąki, przesiać przez sito.
Masło stopić w małym rondelku.
W większym garnku zagotować mleko, zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać mąki, stale mieszając. Wlać stopione masło , dodać sól i dokładnie wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Po zdjęciu garnka z ciastem z ognia, i przestudzeniu, dodawać po jednym jajku i dalej wyrabiać ciasto.

W garnku zagotować  lekko posoloną wodę, łyżeczkę zanurzać we wrzątku, potem nabierać ciasto i wkładać do gotującej się wody. Kluseczki powinny się gotować kilka minut od wypłynięcia na wierzch . Kluseczki zwiększą swoja objętość dość znacznie.


Doskonale jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań większych, na przykład z mięsem czy rybą.



Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. wierzę że smaczne bo na takie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Sa smaczne, najlepsze zaraz po ugotowaniu :)

      Usuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i rowniez pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Anonimowy28/10/16

    Jak ładnie można podać takie zwykłe kluseczki :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy4/11/16

    Bardzo dobre kluseczki, miałam trochę problemow z ciastem ale dałam radę, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto pewnie klejące bardzo ;) Ja wczoraj tez robiłam, dziękuję za komentarz i bardzo się ciesze, ze przepis się przydał :)

      Usuń