sobota, 29 października 2016

Jesienny gulasz wołowy z dynią oraz papryką



Dynia, z roku na rok, zadziwia mnie coraz bardziej, co rok można wykombinować z nią coś nowego i pysznego:) .
Zachęcam do zrobienia takiego pysznego gulaszu z dynią, ktora swoim smakiem mnie, w tym przypadku, bardzo pozytywnie zaskoczyła. A smakuje tak, jakby wchłonęła wszystkie zapachy i aromaty tego gulaszu , gdy jesz jeden kawałek dyni czujesz się tak, jakby ten kawałek był całym gulaszem. 
Nie wiem, czy właściwie to wytłumaczyłam, wiec jeśli nie rozumiecie to zróbcie i sami się przekonajcie.:)
Polecam :) ! 

Składniki :

700 g wołowiny gulaszowej
1 średniej wielkości cebula
2 listki laurowe
2 ziarenka pieprzu czarnego
2 ziarenka jałowca
500 g pokrojonego  w kostkę miąższu dyni
3 papryki (czerwona, zielona , żółta )
2 gałązki rozmarynu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
szczypta suszonej chili
sól i pieprz do smaku 
1 łyżka mąki kukurydzianej 


Na patelni, na rozgrzanym oleju, zrumienić cebule pokrojona w piórka, listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziarenka jałowca. Gdy cebula się zrumieni, dodać wołowinę,  smażyć na średnim ogniu aż mięso będzie zrumienione.



Zrumienione mięso przełożyć do garnka lub rondla, w którym będzie się dusiło. Na patelnię, na której smażyliśmy cebulę oraz mięso, wlewamy wodę, i razem z wszystkim sosem zalewamy nasze mięso w rondlu. Dodajemy rozmaryn, ząbki czosnku, chili, sol oraz pieprz do smaku. Nie trzeba się przejmować, ze wody jest zbyt dużo.  Nie jest :)


Garnek przykrywamy pokrywą i dusimy/gotujemy mięso  na średnim ogniu .

Paprykę myjemy, pozbawiamy nasionek i niepotrzebnego miąższu ze środka, kroimy w większą kostkę.




Gdy mięso będzie już PRAWIE MIĘKKIE, dodajemy pokrojona dynie oraz paprykę.


W razie konieczności dolewamy więcej wody, dodajemy paprykę w proszku, i dusimy aż mięso oraz warzywa będą mięciutkie ale nie rozgotowane. Dodajemy mąkę kukurydzianą rozmieszana z małą ilością wody, wlewamy do naszego gulaszu by się zagescil.  Gotujemy/dusimy jeszcze chwile, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Podajemy z kasza, kluseczkami lub pieczywem.


Jesiennego smacznego :)


2 komentarze: