Na Podolu biały kamień, na Podolu biały kamień, Podolanka siedzi na nim, Podolanka siedzi na nim...
Kolejne pyszne kluseczki z książki "Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej" - Makarony, Pierogi i Naleśniki oraz inne dania z mąki, kaszy i ryżu" autorstwa Hanny Szymanderskiej.
Jak wskazuje nazwa potrawy, prawdopodobnie pochodzą z Podola, na Ukrainie.
Kluseczki są bardzo smaczne, polane masełkiem ze zrumienioną cebulką smakują wybornie.
Jedyny minus to taki, ze najsmaczniejsze są zaraz po przygotowaniu ...ale znikają tak szybko, że w sumie to żaden problem :)
Składniki :
150 g mąki gryczanej
150 g mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
100 g masła
sól
4 jajka
W misce wymieszać obie mąki, przesiać przez sito.
Masło stopić w małym rondelku.
W większym garnku zagotować mleko, zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać mąki, stale mieszając. Wlać stopione masło , dodać sól i dokładnie wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Po zdjęciu garnka z ciastem z ognia, i przestudzeniu, dodawać po jednym jajku i dalej wyrabiać ciasto.
W garnku zagotować lekko posoloną wodę, łyżeczkę zanurzać we wrzątku, potem nabierać ciasto i wkładać do gotującej się wody. Kluseczki powinny się gotować kilka minut od wypłynięcia na wierzch . Kluseczki zwiększą swoja objętość dość znacznie.
Doskonale jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań większych, na przykład z mięsem czy rybą.
Smacznego :)
wierzę że smaczne bo na takie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Sa smaczne, najlepsze zaraz po ugotowaniu :)
UsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i rowniez pozdrawiam :)
UsuńJak ładnie można podać takie zwykłe kluseczki :)!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo dobre kluseczki, miałam trochę problemow z ciastem ale dałam radę, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCiasto pewnie klejące bardzo ;) Ja wczoraj tez robiłam, dziękuję za komentarz i bardzo się ciesze, ze przepis się przydał :)
Usuń