czwartek, 20 października 2016

Hreczanyki czyli kotlety gryczane z jagnięciną




Hreczanyki to takie kotlety mielone z kasza gryczana i jagnięciną, z dodatkiem bardzo  dużej ilości czosnku  :) ! 
Są pyszne i wyśmienicie smakują z sosem śmietanowym lub jogurtowym, z dużą  ilością (UWAGA) czosnku i koperku . 
Wiec jeśli jeszcze nie wystarszyliscie się tego czosnku, to zapraszam do zrobienia tych pysznych hreczanykow :) 


Składniki :

500 g mielonej jagnięciny
8 ząbków czosnku
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
2 jajka
pieprz
sól
olej lub smalec do smażenia

Obrany czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do czosnku, utrzeć z solą.



Czosnek z solą wymieszać z mięsem oraz kasza gryczaną. Wbić jajka, dodać pieprz i sol do smaku, wyrobić masę.


Lekko naoliwionymi, czystymi dłońmi formować kotleciki i smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu ale niezbyt dużym ogniu, by nie przypalić naszych hreczanykow :) .



Takie kotlety BARDZO  dobrze smakują z sosem śmietanowym z czosnkiem i koperkiem.



Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Anonimowy20/10/16

    O wow ! Wyglądają super apetycznie ! czy można je zrobić z innym mięsem ? Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzialam przepisy z innymi rodzajami mies :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń