Hreczanyki to takie kotlety mielone z kasza gryczana i jagnięciną, z dodatkiem bardzo dużej ilości czosnku :) !
Są pyszne i wyśmienicie smakują z sosem śmietanowym lub jogurtowym, z dużą ilością (UWAGA) czosnku i koperku .
Wiec jeśli jeszcze nie wystarszyliscie się tego czosnku, to zapraszam do zrobienia tych pysznych hreczanykow :)
Składniki :
500 g mielonej jagnięciny
8 ząbków czosnku
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
2 jajka
pieprz
sól
olej lub smalec do smażenia
Obrany czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do czosnku, utrzeć z solą.
Czosnek z solą wymieszać z mięsem oraz kasza gryczaną. Wbić jajka, dodać pieprz i sol do smaku, wyrobić masę.
Lekko naoliwionymi, czystymi dłońmi formować kotleciki i smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu ale niezbyt dużym ogniu, by nie przypalić naszych hreczanykow :) .
Takie kotlety BARDZO dobrze smakują z sosem śmietanowym z czosnkiem i koperkiem.
Smacznego :)
O wow ! Wyglądają super apetycznie ! czy można je zrobić z innym mięsem ? Ewa
OdpowiedzUsuńWidzialam przepisy z innymi rodzajami mies :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń