Pierwszy raz robiłam kluseczki z kaszą manną i serem, i muszę przyznać , ze są bardzo dobre :)
Kluseczki, nawet gdy wystygną, wciąż są mięciutkie i pulchne.
Dobrze smakują na słono oraz na słodko.
Polecam :)
Składniki :
1/2 szklanki kaszy manny
5 - 6 łyżek mleka
1 kostka tłustego twarogu
2 jajka
3 łyżki masła ( temperatura pokojowa )
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
2 łyżki mąki pszennej (lub więcej )
sól
bułka tarta
masło
Do miski wsypać kasze, zalać mlekiem, wymieszać i pozostawić by kaszka napęczniała.
Gdy kasza napęcznieje zmiksować ją razem z twarogiem w malakserze lub blenderem (można tez przepuścić przez maszynkę ).
Białka oddzielić od żółtek.
Masło zmiksować na pulchną masę, dodawać żółtka, śmietanę lub jogurt, sól i kaszę z serem,
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą oraz przesiana mąką.
W większym garnku zagotować osoloną delikatnie wodę, łyżką, zanurzoną najpierw we wrzątku, nabierać do polowy ciasto i wkładać kluseczki do gotującej się wody.
Gotować 3-4 minuty.
Wybierać łyżką cedzakową, przelać zimna wodą i polać stopionym masełkiem.
Kluski można posypać cukrem i polać masłem z bułką, lub bez cukru :)
Smacznego :)
Kocham wszelkie rodzaje kluseczków, a te prezentują się niesamowicie! :) Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ ogromną przyjemnością do Ciebie zajrzę :)