sobota, 11 kwietnia 2015

Bułki z dodatkiem szałwii hiszpańskiej i siemienia lnianego



Zapraszam na przepyszne i przezdrowe bułeczki z siemieniem lnianym i szałwią hiszpańską.
Mięciutkie, sprężyste, smaczne :)

Składniki :

Zaczyn

1/2 kostki drożdży (50 g )
1 łyżka miodu
5 łyżek mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka

Ciasto

1 szklanka mąki orkiszowej razowej 
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
2 kopiaste łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka szałwii hiszpańskiej
1 szklanka ciepłego mleka
plaska łyżeczka soli 
20 ml oleju 
mąka  pszenna do końcowego  wyrabiania 

1 jajko do posmarowania bułek 
szałwia hiszpańska do posypania bułek
ziarenka siemienia lnianego do posypania bułek 


Zaczyn

Drożdże pokruszyć, dodać miód.  Gdy drożdże się całkowicie rozpuszczą, dodać mleko i mąkę, dobrze wymieszać by nie było grudek i odstawić na około 15 - 20 minut.

Ciasto

Do dużej miski wsypać mąki, sól, dodać jajko i wlać cieple mleko oraz zaczyn, wymieszać.

Potem dodać zmielone siemię lniane i szałwię hiszpańską.


Wszystko razem wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, dosypując mąkę pszenną oraz dolewając partiami olej który ułatwi wyrabianie ciasta. Wyrobione ciasto powinno przestać kleić się do rąk ale jednoczenie być sprężyste i miękkie.
 Wyrobione ciasto przełożyć do delikatnie naoliwionej miski, przykryć lnianą ściereczką  i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny.



Gdy ciasto wyrośnie zagnieść je ponownie a potem podzielić na 10 części i uformować male, owalne bułeczki.

Uformowane z ciasta bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 30 minut.

 Bułki są doskonale z dżemem, miodem, wędliną, serem, masłem lub nawet bez żadnych dodatków :)  
Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. Anonimowy11/4/15

    Z wielka checia skorzystam z zaproszenia I jedna sie poczestuje, wygladaja wspaniale ☺Gocha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze tez możesz wpaść na takie w realu :D

      Usuń
  2. Brawa dla autora tego tekstu !

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonały wpis oby tak dalej!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń
  7. Dokumentnie wykonana praca, świetny poradnik, a bułeczki pewnie jeszcze lepsze, zdecydowanie sama zdecyduję się je upiec, także dziękuję pięknie za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Treściwy wpis, przemyślany i poczytny. Widać, że blogowanie sprawia Ci przyjemność i potrafisz to robić! Nie przestawaj, bo czyta się to lekko i przyjemnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyśmienite, na samo spojrzenie robię się głodna. Koniecznie muszę przygotować sobie takie cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zainteresował mnie ten blog


    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę sobie koniecznie zapisać przepis, bułeczki uwielbiam, wszelkiego rodzaju i te również zamierzam sprawdzić! Dziękuje za wpis!

    OdpowiedzUsuń