niedziela, 12 kwietnia 2015

Chleb tostowy z dodatkiem siemienia lnianego


Prosty chlebek tostowy wzbogacony mielonym siemieniem lnianym . 
Wygląda jak zwyczajny chleb a jednak zawiera zdrowy akcent i w sumie o to mi chodziło :)
Polecam :)

Składniki :

Zaczyn

1/2 kostki drożdży (50 g )
1 łyżka miodu
5 łyżek mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 plaska łyżka soli
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego


Ciasto

600 - 700 g mąki pszennej 
300 ml cieplej wody 
20 ml oleju

masło do wysmarowania keksówek
płatki owsiane 

Zaczyn: Drożdże pokruszyć, dodać miód.  Gdy drożdże się całkowicie rozpuszczą, dodać mleko i mąkę, sól, siemię lniane. Wszystko dobrze wymieszać  by nie było grudek i odstawić na około 10 minut.




Ciasto: Do większej miski wsypać mąkę,  dodać  zaczyn drożdżowy, delikatnie wymieszać i zacząć dolewać ciepłą wodę i jednocześnie wyrabiać ciasto . Podczas wyrabiania dodawać olej. Wyrobione ciasto powinno przestać kleić się do rąk, być sprężyste i dość miękkie.
Wyrobione ciasto przykryć lnianą  ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte zagnieść raz jeszcze i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.



Dwie keksówki wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi.
Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą częścią ciasta wypełnić keksówki i odstawić by ciasto wyrosło. Ja wyrośnięte ciasto posmarowałam jeszcze roztrzepanym jajkiem , jednak to nie jest konieczne.


Keksówki z wyrośniętym ciastem wstawić do piecyka nagrzanego do 170 C i piec przez około 40-50 minut. 
Upieczony wyciągnąć i ostudzić na kratce.



Smacznego :)

2 komentarze: