piątek, 11 listopada 2011

Kotleciki z jagnięciny


Coraz częściej  gości u nas jagnięcina.
Ma specyficzny smak i zapach ale jeśli ją odpowiednio przygotujemy to będzie naprawdę smaczna.
Jagnięcina,baranina bardzo dobrze komponuje się z miętą i moja jagnięcina zawsze jest przygotowana w "miętowym stylu"
Dzisiaj sympatyczne kulki z mielonej jagnięciny:)

Składniki:

400 g zmielonej jagnięciny
200 g czerstwego chleba
1 cześć wody-1/2 część mleka
1 jajko
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu miętowego
1 płaska łyżka soli
2 szczypty rozmarynu
2 szczypty oregano
2 szczypty ziół prowansalskich
2 szczypty majeranku
1 szczypta tymianku
2 szczypty cząbru
2 szczypty papryki mielonej
pieprz
bułka tarta
oliwa


Zaczynamy od przygotowania chleba,który zalewamy wodą i mlekiem.Ilośc zależy od nas samych,chodzi o to,by chleb zmiękł.Gdy już bedzie miękki,odciskamy czystą dłonią chleb w taki sposób by był w miarę suchy i by dało się uformować kulę.Chleb dodajemy do mięsa,mieszamy.Teraz dodajemy jajko,posiekaną cebulkę,przeciśnięte ząbki czosnku i przyprawy.Wszystko mieszamy dlonią i z tak przygotowanej masy formujemy małe kulki które obtaczamy w bulce tartej.Na patelni rozgrzewamy oliwę,układamy kotleciki i smażymy do zrumienienia się z każdej strony.Pamiętamy by ogień nie był zbyt duży i by nasze kotleciki nie zrumieniły się zbyt szybko a środek nie był surowy.Podajemy z ziemniakami,frytkami,ryżem.Smacznego:)

7 komentarzy:

  1. Już chciałam spytać gdzie kupujesz tę jagnięcinę, ale widzę po profilu, że UK:(. Kotleciki wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda,mieszkam w UK i tutaj mamy ją na kazdym kroku:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na jagnięcinę...fakt, w Polsce jest ją trudniej dostać, ale gdybym miała do niej łatwiejszy dostęp na pewno bym coś kombinowała :) Np. takie pyszności jak powyżej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Arven:) W Polsce można ją dostać,jednak nie jest aż tak popularna jak tutaj,a szkoda,bo mięso jest dużo zdrowsze niż wołowina czy wieprzowina.Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też bym zjadła takiego mięska,bo jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować,ale niestety u nas brak :( A danie rewelacja !!!! o garnku już nie wspomnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym wypróbowała, ale u mnie jagnięciny brak zupełny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo Wam dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń