piątek, 4 listopada 2011

Pikantny łosoś pieczony w syropie klonowym

Całkiem niedawno odkryłam jakim fajnym dodatkiem do ryb czy mięs może być syrop klonowy:)
Okazuje się,że np w Stanach Zjednoczonych czy Kanadzie syrop o którym wspomniałam ma ogromne zastosowanie w kuchni,dodaje się go do mięs,ryb i deserów oczywiście:)
Ja proponuję łososia pieczonego między innymi w syropie klonowym:)


Składniki:

4 "dzwonki" łososia
sok z połówki cytryny
sól oraz pieprz
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka ketchupu
1 łyżka sosu Tomato&Worcester Table Sauce
kilka kropel sosu Tabasco
2 łyżki mleczka kokosowego

Łososia posolić i posypać delikatnie pieprzem,skropić sokiem z cytryny.W miseczce wymieszać syrop klonowy,ketchup,sos Worcester,sos Tabasco i mleczko kokosowe.Dzwonki łososia ułożyć w blaszce wyścielonej folią do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym,polać mieszanką przygotowaną wcześniej i wstawić do piekarnika na ok.30 min lub do czasu aż ryba będzie upieczona.Piec w 180 stopniach C.Podawać z ulubioną sałatką(ja podałam z młodymi listkami szpinaku).Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz