piątek, 12 maja 2017

Salatka ze szpinakiem, cytrusami oraz szynką parmeńską

Pyszna sałatka na lunch albo do obiadu ( jak się ktoś uprze :D ) 

Składniki :

200 g listków szpinaku
1 mandarynka
1 pomarańcza
6 plasterków szynki parmeńskiej 
3 ząbki czosnku 
3 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka octu balsamicznego ciemnego
1 plaska łyżeczka miodu
sól
pieprz 

Listki szpinaku opłukać, osuszyć.
Pomarańczę oraz mandarynkę ubrać ze skory podzielić  na cząstki, cząstki pomarańczy przekroić na pół.
Cytrusy połączyć z listkami szpinaku.

W malej miseczce wymieszać ze sobą oliwę oraz rozgniecione ząbki czosnku, dodać ocet balsamiczny, miód, wymieszać dokładnie.  Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polać szpinak z cytrusami , na końcu dodać porozrywane plasterki szynki parmeńskiej.  Całość delikatnie wymieszać.


Smacznego :)

Ps. zrobiłam ja w wczoraj, w piątki mięsa nie jadam :)

2 komentarze: