Kotlety mielone wcale nie musza byc nudne :)
Nie musza tez byc smażone, można je rowniez upiec w piekarniku , wciąż będą mięciutkie i soczyste.
Moje kotleciki są z dodatkiem świeżych listków szpinaku oraz fety i mozzarelli.
Bardzo polecam na pyszny obiad :)
Składniki :
700 g mięsa mielonego
4 duże garści liści szpinaku
1 kulka mozzarelli (125 g)
1/3 kostki sera feta (kostka 200 g)
1 bułka
1 jajko
1 cebula
6 ząbków czosnku
1 garść natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
1 garść natki pietruszki
Bułkę namoczyć w wodzie, gdy całkowicie zmięknie, dobrze ją odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem. Składniki zagnieść i wymieszać by powstała jednolita masa.
Umyte listki szpinaku pokroić nożem. Dodać do masy mięsnej.
Sery mozzarella i feta pokroić w kostkę, dodać do mięsa i szpinaku.
Natkę pietruszki drobno posiekać, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, cebule zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Natkę, cebulę i czosnek dodać do mięsa, szpinaku i sera. wszystko razem dobrze wymieszać czystymi dłońmi , doprawić solą i pieprzem.
Z tak przygotowanej masy formować średniej wielkości kulki ( lub takie, jakie zazwyczaj robicie kotlety mielone ) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać zbyt dużej odległości, podczas pieczenia jeszcze się lekko skurczą.
Blaszkę z przygotowanymi kulkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 30 minut lub do czasu aż pięknie się zrumienią.
Kotleciki są przepyszne :)
Smacznego :) !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz