czwartek, 11 maja 2017

Pieczone kotlety ze szpinakiem, mozzarellą i fetą


Kotlety mielone wcale nie musza byc nudne :) 
Nie musza tez byc smażone, można je rowniez upiec w piekarniku , wciąż będą mięciutkie i soczyste. 
Moje kotleciki są z dodatkiem świeżych listków szpinaku oraz fety i mozzarelli.
Bardzo polecam na pyszny obiad :)  

Składniki :

700 g mięsa mielonego
4 duże garści liści  szpinaku
1 kulka mozzarelli (125 g) 
1/3 kostki sera feta (kostka 200 g) 
1 bułka
1 jajko
1 cebula
6 ząbków czosnku
1 garść natki pietruszki
sól do smaku 
pieprz do smaku 
1 garść natki pietruszki 

Bułkę namoczyć w wodzie, gdy całkowicie zmięknie, dobrze ją  odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem.  Składniki  zagnieść i wymieszać by powstała jednolita masa.


Umyte listki szpinaku pokroić nożem. Dodać do masy mięsnej.
Sery mozzarella i feta pokroić w kostkę, dodać do mięsa i szpinaku.


Natkę pietruszki drobno posiekać, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, cebule zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Natkę, cebulę  i czosnek dodać do mięsa, szpinaku i sera. wszystko razem dobrze wymieszać czystymi dłońmi , doprawić solą i pieprzem.
Z tak przygotowanej masy formować średniej  wielkości  kulki ( lub takie, jakie zazwyczaj robicie kotlety mielone ) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać zbyt dużej odległości, podczas  pieczenia jeszcze się lekko skurczą.



Blaszkę z przygotowanymi kulkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 30 minut lub do czasu aż pięknie się zrumienią.


Kotleciki są przepyszne :)
Smacznego :) !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz