sobota, 13 maja 2017

Chrupiące, panierowane szparagi

Panierowane szparagi ? 
Jak najbardziej :) 
Polecam :) 




Składniki :

300 g zielonych szparagów ( waga po odcięciu grubych , twardych końcówek)
2 male jajka
mąka 
bułka tarta 
sok z cytryny
sól
pieprz 
olej do smażenia 


 Umyte szparagi włożyć do garnka z lekko posoloną wodą, zagotować. Gotować około 4-5 minut. Odcedzić

Jajka roztrzepać, dodać sol i pieprz ( ilość według uznania) .

Na patelni rozgrzać olej.

Ugotowane szparagi  skropić sokiem z cytryny.


Szparagi najpierw obtaczać w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej. Układać na rozgrzanym oleju i smażyć na złocisty kolor  z dwóch stron.


Usmażone ułożyć na papierze kuchennym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Tak przyrządzone szparagi są doskonale same w sobie ale jeszcze lepsze z jakimś dipem, na przykład jogurtowo- czosnkowym lub z awokado.


Smacznego :) !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz