Panierowane szparagi ?
Jak najbardziej :)
Polecam :)
300 g zielonych szparagów ( waga po odcięciu grubych , twardych końcówek)
2 male jajka
mąka
bułka tarta
sok z cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia
Umyte szparagi włożyć do garnka z lekko posoloną wodą, zagotować. Gotować około 4-5 minut. Odcedzić
Jajka roztrzepać, dodać sol i pieprz ( ilość według uznania) .
Na patelni rozgrzać olej.
Ugotowane szparagi skropić sokiem z cytryny.
Szparagi najpierw obtaczać w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej. Układać na rozgrzanym oleju i smażyć na złocisty kolor z dwóch stron.
Usmażone ułożyć na papierze kuchennym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Tak przyrządzone szparagi są doskonale same w sobie ale jeszcze lepsze z jakimś dipem, na przykład jogurtowo- czosnkowym lub z awokado.
Smacznego :) !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz