niedziela, 28 maja 2017

Pavlova z mango


Znany i lubiany deser , tym razem z mango :)
Składniki :

4 białka z jajek 
szczypta soli
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżka soku z cytryny 
200 g cukru 
500 ml śmietany kremówki ( double cream )  
2 dojrzale mango 

Białka ubić na sztywną pianę dosypując szczyptę soli oraz stopniowo cukier.  Gdy piana będzie ubita dolewać delikatnie sok z cytryny , ubijać ponownie. do piany dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.

Blaszkę wyścielić papierem bądź matą teflonową,  nałożyć pianę formując  kolo, wyrównać boki szpatułką.  W środku zrobić lekkie wgłębienie.
Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika, zapiec przez około 5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 C  i piec przez kolejną godzinę. Upieczona beze wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.  


Mango pokroić w cieniutkie plastry.
Śmietanę ubić z jedną łyżką cukru .

Na bezę nałożyć ubitą śmietanę, na śmietanę  ukladac plastry mango, zaczynając od największych na brzegach, kończąc na najmniejszych w środku. Najlepiej, zeby byly dwie warstwy plasterków mango. 



Taki deser najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu w lodowce.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz