Znany i lubiany deser , tym razem z mango :)
Składniki :4 białka z jajek
szczypta soli
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
200 g cukru
500 ml śmietany kremówki ( double cream )
2 dojrzale mango
Białka ubić na sztywną pianę dosypując szczyptę soli oraz stopniowo cukier. Gdy piana będzie ubita dolewać delikatnie sok z cytryny , ubijać ponownie. do piany dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.
Blaszkę wyścielić papierem bądź matą teflonową, nałożyć pianę formując kolo, wyrównać boki szpatułką. W środku zrobić lekkie wgłębienie.
Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika, zapiec przez około 5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec przez kolejną godzinę. Upieczona beze wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Mango pokroić w cieniutkie plastry.
Śmietanę ubić z jedną łyżką cukru .
Na bezę nałożyć ubitą śmietanę, na śmietanę ukladac plastry mango, zaczynając od największych na brzegach, kończąc na najmniejszych w środku. Najlepiej, zeby byly dwie warstwy plasterków mango.
Taki deser najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu w lodowce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz