poniedziałek, 1 maja 2017

Migliaccio - neapolitański sernik z ricottą oraz semoliną


Migliaccio to bardzo dobry, włoski sernik z semoliną oraz ricottą
Trochę inny od tradycyjnych serników, ale równie dobry; mimo, że po upieczeniu wygląda na dość zbity, to  w smaku jest bardzo delikatny...
Semolinę można zastąpić kaszką manną, bo choć trochę się różnią to myślę, że smak niewiele się powinien zmienić.
Przepis pochodzi z tej strony :)
Ja na pewno następnym razem zwiększę ilość skórki oraz soku z cytryny :)
Polecam :) 


Składniki :

250 g semoliny ( lub kaszy manny) 
250 ml mleka
500 ml wody
4 jajka
200 g cukru 
60 g masła
300 g sera ricotta 
kilka kropel olejku waniliowego
sok z jednej cytryny
starta skórka z jednej cytryny
szczypta kurkumy 

W rondlu zagotować mleko, wodę, dodać masło. Zmniejszyć ogień i stopniowo wsypywać semolinę, cały czas mieszając. Gotować aż masa bardzo zgęstnieje. Zestawić z ognia.

Jajka ubić z cukrem na gęstą, pulchną pianę. Do ubitych jajek wmiksować semolinę z  ricottą, olejek waniliowy, sok oraz skórkę z cytryny a także kurkumę.

Małą tortownice posmarować masłem i posypać semolina.  
Do tortownicy wlać przygotowana masę i wstawić do nagrzanego do 190 C piekarnika.
Piec przez około 40 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.


Po lekkim przestudzeniu wyciągnąć z tortownicy.


Taki serniczek dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)

2 komentarze: