Migliaccio to bardzo dobry, włoski sernik z semoliną oraz ricottą.
Trochę inny od tradycyjnych serników, ale równie dobry; mimo, że po upieczeniu wygląda na dość zbity, to w smaku jest bardzo delikatny...
Semolinę można zastąpić kaszką manną, bo choć trochę się różnią to myślę, że smak niewiele się powinien zmienić.
Przepis pochodzi z tej strony :)
Przepis pochodzi z tej strony :)
Ja na pewno następnym razem zwiększę ilość skórki oraz soku z cytryny :)
Polecam :)
Składniki :
250 g semoliny ( lub kaszy manny)
250 ml mleka
500 ml wody
4 jajka
200 g cukru
60 g masła
300 g sera ricotta
kilka kropel olejku waniliowego
sok z jednej cytryny
starta skórka z jednej cytryny
szczypta kurkumy
W rondlu zagotować mleko, wodę, dodać masło. Zmniejszyć ogień i stopniowo wsypywać semolinę, cały czas mieszając. Gotować aż masa bardzo zgęstnieje. Zestawić z ognia.
Jajka ubić z cukrem na gęstą, pulchną pianę. Do ubitych jajek wmiksować semolinę z ricottą, olejek waniliowy, sok oraz skórkę z cytryny a także kurkumę.
Małą tortownice posmarować masłem i posypać semolina.
Do tortownicy wlać przygotowana masę i wstawić do nagrzanego do 190 C piekarnika.
Piec przez około 40 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.
Po lekkim przestudzeniu wyciągnąć z tortownicy.
Taki serniczek dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Bardzo intrygujący sernik:)
OdpowiedzUsuńMnie rowniez zaintrygował :)
Usuń