czwartek, 4 maja 2017

Gulasz z wołowiną i rabarbarem

Gulasz z wołowiną i rabarbarem poleca się na obiad :) 

Składniki :

600 g wołowiny w kawałkach
3 łodygi rabarbaru
1 cebula
4-5  ząbków czosnku
1/2 łyżeczki suszonej kurkumy
1 łyżka suszonej  mięty
1 łyżeczka suszonej ostrej  papryki
2 liście laurowe
1 łyżka pasty z imbiru
2 łyżki oleju
1 szklanka wody
sól do smaku
pieprz pieprz do smaku
2 garści świeżej natki pietruszki


Cebulę drobno pokroić, na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i zrumienić na oleju.
Dodać wołowinę oraz listki laurowe, podsmażyć mięso  na rumiany kolor, dodać imbir, przeciśnięty czosnek, przesmażyć razem. Potem wlać wodę oraz dodac pozostałe przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić mięso do czasu aż będzie miękkie, czyli około 1 do 1,5 godziny.


Rabarbar umyć, odkroić niepotrzebne części. Łodygi rabarbaru pokroić na 1-2  centymetrowe kawałki, dodać  pod koniec duszenia się mięsa.



Rabarbar można całkowicie rozgotować, wówczas gulasz będzie gęstszy. Można też część rabarbaru  zostawić i wrzucić na kilka minut przed podaniem, by tylko lekko zmiękł. Pod koniec wrzucamy rowniez posiekaną natkę pietruszki. można jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gulasz doskonale smakuje z pieczywem czy kaszą.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz