Kolejna odsłona kluseczek ziemniaczanych ze szpinakiem oraz serem, tym razem ricottą.
Użyłam również białej mąki orkiszowej.co zbytnio nie zmieniło smaku ani konsystencji klusek, jedynie są bardziej delikatne za sprawą sera ricotty :)
Polecam na pyszny obiad dla całej rodziny :)
Składniki:
1 kg ziemniaków
260 g świeżych liści szpinaku
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki suszonego koperku
250 g sera ricotta
3 szklanki białej mąki orkiszowej plus do podsypywania
1 jajko
1 żółtko
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z polowy cytryny
1 łyżka oleju
mąka do podsypywania
masło
Ziemniaki obrać, opłukać , wlać wodę, posolić i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i ugnieść na pure.
Szpinak opłukać, osuszyć.
Na patelni rozgrzać olej, cebulę drobno posiekać, wrzucić na gorący olej, zrumienić. Do zarumienionej cebuli dodać listki szpinaku i dusić na małym ogniu, gdy zmniejszy objętość dodac koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Chwilę jeszcze razem gotować. Tak przygotowany szpinak zmiksować blenderem.
Ziemniaki przełożyć do większej miski, dodac pure ze szpinaku, ser ricotta, jajka oraz mąkę. Wyrobić szpinakowo- ziemniaczane ciasto. Na stolnicy z maka formować z ciasta wałeczki i każdy wałeczek ciasta pokroić nożem na mniejsze kawałki.
W duzym garnku zagotować posolona wodę, na gotującą się wodę wrzucać kluseczki, gotować parę minut po wypłynięciu. Ugotowane kluseczki wyciągać łyżką cedzakowa,
Masło roztopić w rondelku, polać nim kluseczki. Podawać z jogurtem lub śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz