środa, 10 maja 2017

Ciasto całoroczne z rabarbarem oraz bezą, wersja druga



Ciasto caloroczne z rabarbarem i beza, tym razem z dodatkiem oleju zamiast margaryny.
Polecam bo pyszne :) 

Składniki :

2 szklanki maki pszennej tortowej

1 szklanka cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropelek olejku waniliowego
1/2 szklanki oleju

5 łodyg rabarbaru


4 białka

5 łyżek cukru
kilka kropel soku z cytryny 


Rabarbar umyć, odkroić niepotrzebne końcówki, ewentualnie obrać ze skóry. Pokroić w kostkę.

Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę, do tak zwanej białości. Im lepiej ubite jajka, tym lepsze ciasto.

Do ubitych jajek dodawać stopniowo przesianą mąkę, olej, proszek do pieczenia oraz olejek waniliowy. Delikatnie mieszać do połączenia się wszystkich składników. 

Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, wlać ciasto, na ciasto nałożyć pokrojony rabarbar. 




Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny. Pianę z białek nałożyć na rabarbar. 


Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez około 40-50 minut.

Lekko przestudzone ciasto podać pokrojone z filiżanką dobrej kawy czy herbaty.





Smacznego :) !

3 komentarze: