Taka zapiekanka kojarzyć się może bardziej z zimową porą, nam jednak bardzo smakowała również i teraz, gdy dni już cieplejsze a na dworze jaśniej :)
Polecam :)
2 duże lub 4 male ziemniaki
1 bakłażan
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
masło
1 łyżka oleju
sól
pieprz
4 ząbki czosnku
8 -10 plasterków chorizo
3 łyżki Śmietany 18 %
1/ 2 szklanki mleka
starty żółty ser do posypania
zielenina
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, opłukać, zalać wodą, lekko posolić i zagotować. Gotować około 10 minut. Odcedzić.
Bakłażana umyć, pokroić w plastry. Plastry bakłażana oprószyć solą i pieprzem a take skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju oraz łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, lekko zrumienić, dodać plastry bakłażana, dusić do momentu aż zmienia kolor i lekko zmiękną.
Male naczynie żaroodporne posmarować delikatnie masłem, najpierw ułożyć plastry ziemniaków, na ziemniaki równomiernie nałożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz wiórkami masła. Zalać mlekiem. Na ziemniaki nałożyć plastry bakłażana, polać śmietaną, następnie ułożyć plastry chorizo. Wierzch posypać startym żółtym serem.
Przed podaniem zapiec przez około 15- 20 minut w piekarniku.
Posypać zieleniną.
Smacznego :) !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz