niedziela, 9 kwietnia 2017

Zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem oraz chorizo

Taka zapiekanka kojarzyć się może bardziej z zimową porą, nam jednak bardzo smakowała również i teraz, gdy dni już cieplejsze a na dworze jaśniej :)   
Polecam :)

Składniki :

2 duże lub 4 male  ziemniaki 
1 bakłażan
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
masło
1 łyżka oleju 
sól
pieprz
4 ząbki czosnku
8 -10 plasterków chorizo
3 łyżki Śmietany 18 %
1/ 2 szklanki mleka 
starty żółty ser do posypania
zielenina

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry,  opłukać, zalać wodą, lekko posolić i zagotować. Gotować około 10 minut. Odcedzić.
Bakłażana umyć,  pokroić w plastry. Plastry bakłażana oprószyć solą i pieprzem a take skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno pokroić w kostkę.   Na patelni rozgrzać łyżkę oleju oraz łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, lekko zrumienić, dodać plastry bakłażana, dusić do momentu aż zmienia kolor i lekko zmiękną.
Male naczynie żaroodporne posmarować delikatnie masłem, najpierw ułożyć plastry ziemniaków, na ziemniaki równomiernie nałożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz  wiórkami masła. Zalać mlekiem.  Na ziemniaki nałożyć plastry bakłażana, polać śmietaną, następnie ułożyć plastry chorizo.   Wierzch posypać startym żółtym serem.  
Przed podaniem zapiec przez około  15- 20 minut w piekarniku.
Posypać zieleniną.


Smacznego :) !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz