Zdrowych, pogodnych oraz rodzinnych Świąt Zmartwychwstania
Pańskiego dla wszystkich czytelników "Mojego bloga " :)
Składniki :
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
szczypta soli
sok z polowy cytryny
skorka otarta z jednej cytryny
czekoladowe mini jajeczka
9 patyczków Haribo o smaku coli
1 serek kremowy
100 g białej czekolady
Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy by przestygło.
Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli na pulchną masę,
Do ubitych jajek dosypujemy stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wlewamy roztopione, przestudzone masło, delikatnie mieszamy i na końcu dodajemy sok oraz skórkę z cytryny. Ciasto delikatnie mieszamy i wlewamy do papilotek umieszczonych w blaszce do babeczek.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy babeczki przez około 15 minut.
W rondelku, umieszczonym w większym garnku z wodą, roztapiamy białą czekoladę.
Serek przekładamy do miski, ubijamy mikserem stopniowo wkręcając roztopioną czekoladę. Miksujemy by składniki się połączyły i powstał gładki krem.
Przestygnięte babeczki wkładamy do większych, ozdobnych papilotek. Na środek nakładamy przygotowany krem, po bokach robimy dziurki mniej więcej wielkości patyczków Haribo .
Patyczki Haribo nacinamy do odpowiedniej długości a następnie wtykamy w dziurki.
Na końcu układamy na kremie czekoladowe jajeczka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz