Jeśli lubicie babki oraz pianki marshmallow , to ten przepis jest dla Was :)
Składniki :
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka pszennej maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanka majonezu
szczypta soli
1 opakowanie mini pianek marshmallow -białe oraz różowe , (180 g )
3/4 tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżki gorącej wody
Jajka ubić z z cukrem oraz szczyptą soli na pulchną, puszystą pianę.
Stopniowo dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z majonezem, delikatnie mieszać by składniki się połączyły.
Blaszkę do babki wysmarować masłem oraz posypać bułką tartą , wlać połowę ciasta.
Na ciasto nałożyć pianki marshmallow ( około 2 garści ).
Wlać drugą połowę ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 30 -35 minut. Przestudzoną babkę wyciągnąć z blaszki.
Z pianek marshmallow odłożyć około 3/4 szklanki białych.
Rondel, w którym będziemy roztapiać pianki, włożyć do większego garnka z gorącą wodą. Do rondelka wlać 2 łyżki wrzątku, dodać pozostałe pianki, gotować wodę na średnim ogniu, pianki powinny się roztopić, a jednocześnie mamy pewność ,że się nie przypalą. Od czasu do czasu mieszamy.
Tak przygotowaną polewą polewamy upieczoną babkę, musimy to zrobić dość szybko ponieważ polewa szybko zastyga i robi się zbyt gęsta.
W mniejszym rondlu roztapiamy czekoladę, maczamy w niej końcówki białych pianek i układamy na górze babki (bazie ) .
Babka gotowa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz