poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Babka z piankami marshmallow

Jeśli lubicie babki oraz pianki marshmallow , to ten przepis jest dla Was :) 

Składniki :

4 jajka
3/4 szklanki cukru 
1 szklanka pszennej maki tortowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 szklanka majonezu 
szczypta soli 

1 opakowanie mini pianek  marshmallow  -białe oraz różowe , (180 g ) 
3/4 tabliczki mlecznej czekolady 
2 łyżki gorącej wody 


Jajka ubić z z cukrem oraz szczyptą soli na pulchną, puszystą  pianę.
Stopniowo dosypywać przesianą  mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z majonezem, delikatnie mieszać by składniki się połączyły.
Blaszkę do babki wysmarować masłem oraz posypać bułką tartą , wlać połowę ciasta.
Na ciasto nałożyć pianki marshmallow ( około 2 garści ).


Wlać drugą połowę ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 30 -35  minut. Przestudzoną babkę wyciągnąć z blaszki.


Z pianek marshmallow odłożyć około 3/4 szklanki białych.  

Rondel, w którym  będziemy roztapiać  pianki, włożyć do większego garnka z gorącą wodą. Do rondelka wlać 2 łyżki wrzątku, dodać pozostałe pianki, gotować wodę na średnim ogniu,  pianki powinny się roztopić, a jednocześnie mamy pewność ,że się nie przypalą. Od czasu do czasu mieszamy.


Tak przygotowaną  polewą polewamy upieczoną babkę, musimy to zrobić  dość szybko ponieważ polewa szybko zastyga i robi się zbyt gęsta.

W mniejszym rondlu roztapiamy czekoladę, maczamy w niej końcówki białych pianek i układamy na górze babki (bazie ) .

Babka gotowa :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz