piątek, 10 marca 2017

Zapiekanka warzywna z sosem czosnkowym

Smaczne i  zdrowe :) 

Składniki :

1 duży pasternak
1 duża marchewka
1 duży ziemniak (użyłam takiego do pieczenia, "baked potato" )
1/3 brukwi ( brukiew około 800 g) 
1 mała cebula
1 duże jajko
sól
pieprz
mielona kolendra (1 łyżeczka) 
mielona, ostra  papryka ( l łyżeczka) 
1 łyżka ziół prowansalskich 
1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu 

1/2 szklanki startego, żółtego sera 

2 garści posiekanego  szczypiorku 

1 szklanka jogurtu greckiego
4 -6 ząbków czosnku 

rzeżucha do dekoracji 


Warzywa zetrzeć na tarce, na średnich oczkach, cebule na najmniejszych.


Wbić jajko, dobrze wymieszać z przyprawami , doprawić do smaku  solą i pieprzem.

Małą, okrągłą  blaszkę wysmarować masłem, nałożyć warzywa,  zalać rosołem, blaszkę wstawić do piekarnika i zapiekać warzywa w 190 C przez około 20 -30 minut, Pod koniec posypać startym serem i zwiększyć temperature do 200 C.  Gotowa zapiekankę posypać 1 garścią szczypiorku.


Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, druga garścią szczypiorku, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Podawać z zapiekanką.
Warzywnego Smacznego :)




4 komentarze:

  1. ale to musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i ciesze się, ze przepis się podoba :) Pozdrawiam :)

      Usuń