Smaczne i zdrowe :)
Składniki :
1 duży pasternak
1 duża marchewka
1 duży ziemniak (użyłam takiego do pieczenia, "baked potato" )
1/3 brukwi ( brukiew około 800 g)
1 mała cebula
1 duże jajko
sól
pieprz
mielona kolendra (1 łyżeczka)
mielona, ostra papryka ( l łyżeczka)
1 łyżka ziół prowansalskich
1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
1/2 szklanki startego, żółtego sera
2 garści posiekanego szczypiorku
1 szklanka jogurtu greckiego
4 -6 ząbków czosnku
rzeżucha do dekoracji
Warzywa zetrzeć na tarce, na średnich oczkach, cebule na najmniejszych.
Wbić jajko, dobrze wymieszać z przyprawami , doprawić do smaku solą i pieprzem.
Małą, okrągłą blaszkę wysmarować masłem, nałożyć warzywa, zalać rosołem, blaszkę wstawić do piekarnika i zapiekać warzywa w 190 C przez około 20 -30 minut, Pod koniec posypać startym serem i zwiększyć temperature do 200 C. Gotowa zapiekankę posypać 1 garścią szczypiorku.
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, druga garścią szczypiorku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z zapiekanką.
Warzywnego Smacznego :)
ale to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńJest dobre, polecam :)
UsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i ciesze się, ze przepis się podoba :) Pozdrawiam :)
Usuń