Mam nadzieje,ze minął Wam dobrze :)
...a tymczasem zapraszam na pyszne jajka po szkocku, jednak w panierce w stylu kofta :)
7 jajek
500 g mielonej jagnięciny
1 łyżeczka sosu miętowego do jagnięciny
1 łyżka mielonej kolendry
1 mała cebula
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
szczypta chili
1 łyżka pasty z trawy cytrynowej
2 łyżki pasty z imbiru i czosnku
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki kurkumy
5 ziarenek kardamonu
1 łyżeczka kuminu
sol i pieprz
Bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
6 jajek ugotować na twardo lub półtwardo.
Kumin, czarnuszkę, ziarenka kardamonu rozdrobnić w moździerzu.
Do mięsa dodać jedno surowe jajko, przyprawy oraz bardzo drobno pokrojone papryki i cebule.
Dokładnie wyrobić masę mięsną z przyprawami i jajkiem.
Nakładać na dłoń części masy mięsnej, lekko ja spłaszczyć, nakładać po jednym jajku i dokładnie jajko obkleić masa mięsną . Kazdą kulą obtoczyć w bułce tartej.
Usmażone jajka po szkodzku ułożyć na papierowym ręczniku, by pozbawić nadmiernej ilości tłuszczu.
Podawać z ulubionymi dodatkami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz