środa, 8 marca 2017

Jajka po szkocku w panierce z jagnięciny w stylu kofta

Mam nadzieje,ze minął Wam dobrze :)

...a tymczasem zapraszam na pyszne jajka po szkocku, jednak w panierce w stylu kofta :) 


Składniki :

7  jajek
500 g mielonej jagnięciny
1 łyżeczka sosu miętowego do jagnięciny
1 łyżka mielonej kolendry
1 mała cebula
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
szczypta chili
1 łyżka  pasty z trawy cytrynowej
2 łyżki pasty z imbiru i czosnku
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki kurkumy
5 ziarenek kardamonu
1 łyżeczka kuminu 
sol i pieprz 

Bułka tarta
olej  rzepakowy do smażenia 

6 jajek ugotować na twardo lub półtwardo.

Kumin, czarnuszkę, ziarenka kardamonu rozdrobnić w moździerzu.
Do mięsa dodać jedno surowe jajko,  przyprawy oraz bardzo drobno pokrojone papryki i cebule.
Dokładnie wyrobić masę mięsną z przyprawami i jajkiem.

Nakładać na dłoń części masy mięsnej, lekko ja spłaszczyć, nakładać po jednym jajku i dokładnie jajko obkleić masa mięsną . Kazdą kulą obtoczyć w bułce tartej.



Tak przygotowane jajka z mięsem układać na dobrze rozgrzanym oleju, smażyć z każdej strony na złocisty kolor. Trzeba uważać by olej nie był zbyt gorący i by mięso zbyt szybko się  nie przypaliło z wierzchu.

Usmażone jajka po szkodzku ułożyć na papierowym ręczniku, by pozbawić nadmiernej ilości tłuszczu.

Podawać z ulubionymi dodatkami :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz