czwartek, 23 marca 2017

Wołowina z sosem jeżynowym

Wołowina i jeżyny ? 
Jak najbardziej :) 
Właśnie odkryłam jak wspaniale smakuje sos z dodatkiem jeżyn oraz dżemu jeżynowego :)
Taki sos, w połączeniu z wołowiną,  tworzy naprawdę przepyszne połączenie :)  
Polecam :) ! 


Składniki :

1.60 kg wołowiny bez kości 
4 listki laurowe
4 ziarenka jałowca
6 ząbków czosnku
2 gałązki rozmarynu 
1 łyżka suszonej papryki
sól
pieprz
3/4 szklanki ciemnego octu winnego 
1 cebula

Na sos:

120 g jeżyn
2 łodygi selera naciowego
1 średniej wielości cebula
2 pomidorki koktajlowe
sol
pieprz
1 szklanka wody 
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki powideł lub dżemu z jeżyn  

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, polać octem winnym,  natrzeć solą, pieprzem, papryką. Dodać listki laurowe, ziarenka jałowca, obrany czosnek oraz cebulę, rozmaryn.Tak przygotowane przykryć folią spożywczą  i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Wołowinę wraz z przyprawami przełożyć do naczynia w kto rej będzie pieczona ( ja piekłam w żeliwnym naczyniu) , wstawić do piecyka i piec w 180 C przez około 2-3 godziny.  Po upieczeniu ściągnąć siatkę.


Sos jeżynowy :

Na patelnię wlewamy 2 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenia mięsa, na rozgrzany kładziemy drobno pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojone  łodygi selera , lekko zrumieniamy, dodajemy pokrojone pomidorki, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie. Następnie dodajemy jeżyny, doprawiamy sola i pieprzem, gotujemy kolejne 5 minut
, potem dodajemy powidła lub dżem jeżynowy (jeśli takiego nie posiadamy, można  go zastąpić dżemem z porzeczki lub  żurawiny), przeciśnięte ząbki czosnku   i gotujemy następne 5 minut. Sos powinien lekko zgęstnieć.
Składniki gotowego sosu jeżynowego można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko ( ja tak właśnie zrobiłam) ,


Mieso kroimy w plastry, polewamy pysznym, aromatycznym sosem jeżynowym.
Taka wołowina z sosem jeżynowym doskonale smakuje z kasza kuskus ;)


Smacznego :) !

2 komentarze:

  1. O matko! wygląda fantastycznie! :D Poczekam do jeżynowego sezonu i na pewno ją przyrządzę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) I polecam, bo pyszne :)

      Usuń