niedziela, 26 marca 2017

Tort z brzoskwinią i kokosem


Prosty i smaczny tort :) 
Składniki :

Biszkopt jasny

5 jajek
5 łyżek cukru
5 i pół łyżek mąki pszennej tortowej
szczypta soli 

Biszkopt kakaowy

3 jajka 
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej tortowej 
2 płaskie łyżki kakao 
szczypta soli

Krem

2 kubki śmietany kremówki ( kubek po 300 ml) 
2 łyżki cukru pudru
1 puszka brzoskwini w syropie
150 g białej czekolady

1 szklanka kokosu
dżem z czarnej porzeczki


Biszkopt jasny :  jajka ubić (dodając szczyptę soli oraz stopniowo cukier), na gęstą, pulchną masę. Masa powinna być prawie tak gęsta jak ubite białka. Bo ubitych jajek dodawać stopniowo mąkę, delikatnie wymieszać by składniki się połączyły.  Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą średniej wielkości tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piecyka i piec przez około 25-30  minut.  Wystudzić. Przeciąć na pół.



Biszkopt kakaowy : Jajka ubić ze szczyptą soli i stopniowo dosypywanym cukrem, na pulchną, gęstą masę. Do dobrze ubitych jajek dosypywać stopniowo mąkę oraz kakao, delikatnie wymieszać, ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tarta , tortownicy. Piec w tem. 180 C przez około  20-25 minut. Wystudzić.


Brzoskwinie pokroić na male kawałki, odsączyć z soku. Sok wykorzystamy do masy oraz nasączenia biszkoptów.

Jeden kubek śmietany kremówki ubić z dwiema łyżkami cukru pudru, do ubitej śmietany dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

Jasny blat biszkoptowy delikatnie skropić sokiem z brzoskwini, nałożyć polowe śmietany z brzoskwiniami.


Biszkopt kakaowy rowniez skropić syropem brzoskwiniowym, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, stroną z dżemem nałożyć na bitą śmietanę, gore ponownie skropić syropem i posmarować dżemem, nałożyć drugą część śmietany z brzoskwiniami.




Ostatnia część biszkoptu skropić syropem brzoskwiniowym, stronę skropioną nałożyć na bitą śmietanę.



Pozostały syrop brzoskwiniowy wlać do rondelka, włożyć połamaną białą czekoladę, roztopić na małym ogniu. Wymieszać.  Powstanie gładki, kremowy, gesty  syrop. Syrop należy przestudzić.



Drugi kubek śmietany kremówki ubić, podczas ubijania dolewać stopniowo brzoskwiniowy syrop z białej czekolady. Tak przygotowaną masą  posmarować boki oraz wierzch tortu.


Kokos zrumienić lekko na patelni, przestudzić i posypać wierzch oraz boki tortu.


Smacznego :)



2 komentarze:

  1. To zestawienie smakow musi być rewelacyjne Cudo a nie tort Jestem pod wrazeniem Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Torcik wyszedł naprawdę dobry :)

      Usuń