poniedziałek, 6 marca 2017

Pieczone części kaczki

Sposób na kaczkę, a właściwie jej części :)
Mięso jest delikatne, soczyste, pyszne..... 

Składniki :

3 udka kacze
2 piersi kacze
sól
pieprz
majeranek 

Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.  Natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem.  Tak przygotowane, zostawić na całą noc w lodówce, oczywiscie szczelnie przykryte, najlepiej folią spożywczą.
W dniu pieczenia przełożyć mięso do żeliwnego naczynia, naczynie przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.


Mięso pieczemy w 180 C przez około 3-3 godziny. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę.


Pod koniec pieczenia ściągamy pokrywę i bez niej pieczemy jeszcze około 20 minut.
Gdyby było mało soku z tłuszczem, dolewamy pół szklanki wody.


Tak upieczone mięso z kaczki jest delikatne, miękkie, soczyste. Z  utworzonego soku można równiez  zrobić pyszny sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz