niedziela, 5 marca 2017

Razowe ciasto ze szpinakiem i owocowym sosem



Pyszne ciasto ze szpinakiem oraz sosem owocowym :) 

Składniki :

300 g mąki razowej pszennej
1 szklanka białek
3 łyżki kakao
3 łyżki pure ze szpinaku
5 płaskich  łyżek cukru
1 łyżeczka sody do wypieków
szczypta soli
60 ml oleju
1 opakowanie czekoladowych, mlecznych groszków (100 g)
kilka kropli  olejku waniliowego
3/4 szklanki wrzącej wody 

1 opakowanie mrożonej mieszanki owocowej  Hortex ( u mnie truskawki, wiśnie, maliny, czarna porzeczka) 
2 łyżki miodu 

Do przesianej mąki dodać sodę, kakao  oraz szczyptę soli.
Białka ubić  z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodać pure ze szpinaku, dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem na małych obrotach. Następnie dolewać stopniowo olej. olejek waniliowy, cały czas ubijać mikserem.


Do białek ze szpinakiem dodawać stopniowo mąkę na zmianę z wrzącą wodą. Można delikatnie mieszać łyżką lub mikserem. Na końcu wsypać czekoladowe groszki


Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , wstawić do nagrzanego do 180 C i piec przez około 30 -40 minut (do tak zwanego suchego patyczka) .

Mrożone owoce włożyć do rondelka, na małym ogniu je rozmrozić, zagotować, dodać miód i gotować około 5 -8 minut.  Zmiksować blenderem.


Ciasto podawać polane owocowym sosem.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz