Czy jest tutaj ktoś, kto nie lubi zapiekanek ? 😀
Składniki :
6 bułek
300 g pieczarek
1 cebula
lubczyk suszony
majeranek suszony
1 szklanka startego żółtego sera
olej z awokado
sol
pieprz
ketchup
jarmuż do dekoracji
Pieczarki czyścimy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plasterki. Cebule kroimy dość drobno.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy cebule oraz pieczarki, najpierw dusimy by odparowała woda, następnie chwile smażymy dodając lubczyk, majeranek, sol i pieprz. Gdy uzyskamy odpowiedni smak i pieczarki będą miękkie, odstawiamy z ognia.
Bułki przekrajmy na pól i przy pomocy noża, każdą polowe nakrajany w taki sposób, by powstał kształt serca . Serduszka z bułek skrapiamy delikatnie olejem.
Na tak przygotowane bułki nakładamy wcześniej przygotowane pieczarki.
Na pieczarki nakładamy starty, żółty ser.
Tak przygotowane bułki z pieczarkami i serem wstawiamy do piecyka i zapiekamy przez około 5 -10 minut ( w zależności od tego jak nagrzany jest piekarnik) w 180 C.
Gotowe zapiekanki dekorujemy ketchupem czyli pokrywamy nim brzegi zapiekanek by powstał kształt serca.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz