środa, 22 lutego 2017

Zapiekanki serduszka

Czy jest tutaj ktoś, kto nie lubi zapiekanek ? 😀 

Składniki :

6 bułek
300 g pieczarek
1 cebula
lubczyk suszony
majeranek suszony 
1 szklanka startego  żółtego  sera
olej z awokado
sol
pieprz
ketchup
jarmuż do dekoracji 

Pieczarki czyścimy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plasterki. Cebule kroimy dość drobno.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy cebule oraz pieczarki, najpierw dusimy by odparowała woda, następnie chwile smażymy dodając lubczyk, majeranek, sol i pieprz. Gdy uzyskamy odpowiedni smak i pieczarki będą miękkie, odstawiamy z ognia.


Bułki przekrajmy na pól i przy pomocy noża, każdą polowe nakrajany w taki sposób,  by powstał kształt serca . Serduszka z bułek skrapiamy delikatnie olejem.


Na tak przygotowane bułki nakładamy wcześniej przygotowane pieczarki.


Na pieczarki nakładamy starty, żółty ser.


Tak przygotowane bułki z pieczarkami i serem wstawiamy do piecyka i zapiekamy przez około 5 -10 minut ( w zależności od tego jak nagrzany jest piekarnik) w 180 C.
Gotowe zapiekanki dekorujemy ketchupem czyli pokrywamy nim brzegi zapiekanek by powstał kształt serca.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz