wtorek, 21 lutego 2017

Drobiowe kieszonki z kremową brukselką

Drobiowych kieszonek jest tyle, ile pomysłów :)
Ja wymyśliłam sobie kieszonki z brukselką, ale one były smaczne, mówię Wam :) 

Składniki :

3 pojedyncze filety z kurczaka
1,5 szklanki malutkich mrożonych brukselek
1 mała cebula
lubczyk
natka pietruszki
sól
pieprz
3/4 szklanki  słodkiej śmietanki
2 łyżki śmietany 18 % 
2 łyżki oleju rzepakowego

Malutkie, mrożone brukselki ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Filety oczyścić, umyć, powycierać papierowym ręcznikiem.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną drobno cebule, lekko zrumienić, potem dodać ugotowane brukselki, lekko podsmażyć z cebulą, następnie wlać 1/2 szklanki śmietanki oraz   2 łyżki śmietany kwaśnej. Wsypać po  około 1 łyżki suszonej natki oraz  lubczyku, i dusić razem jakieś 5 minut. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.


Filety rozcinamy ostrym nożem z tej grubszej strony by powstały "kieszonki" , do każdej nakładamy przygotowana brukselkę w śmietanie .

.
Następnie rozcięte boki filetów delikatnie zszywamy.  Tak przygotowane filety można zostawić na kilka godzin lub całą noc w lodowce, na drugi dzień będą  bardziej aromatyczne i kruche.
Druga łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni, na rozgrzany olej kładziemy masze filetowe kieszonki z brukselka i je zrumieniamy.  Gdy filety będą zrumienione, dolewamy resztę słodkiej śmietanki oraz  1/2 szklanki wody i na małym ogniu dusimy filety w sosie przez około 10- 20 minut .


Filety powinny być  pięknie zrumienione.


Z gotowych, filetowych kieszonek ściągamy delikatnie nitkę.

Podajemy z ulubionymi dodatkami

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz