Drobiowych kieszonek jest tyle, ile pomysłów :)
Ja wymyśliłam sobie kieszonki z brukselką, ale one były smaczne, mówię Wam :)
Składniki :
3 pojedyncze filety z kurczaka
1,5 szklanki malutkich mrożonych brukselek
1 mała cebula
lubczyk
natka pietruszki
sól
pieprz
3/4 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki oleju rzepakowego
Malutkie, mrożone brukselki ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Filety oczyścić, umyć, powycierać papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną drobno cebule, lekko zrumienić, potem dodać ugotowane brukselki, lekko podsmażyć z cebulą, następnie wlać 1/2 szklanki śmietanki oraz 2 łyżki śmietany kwaśnej. Wsypać po około 1 łyżki suszonej natki oraz lubczyku, i dusić razem jakieś 5 minut. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Filety rozcinamy ostrym nożem z tej grubszej strony by powstały "kieszonki" , do każdej nakładamy przygotowana brukselkę w śmietanie .
Następnie rozcięte boki filetów delikatnie zszywamy. Tak przygotowane filety można zostawić na kilka godzin lub całą noc w lodowce, na drugi dzień będą bardziej aromatyczne i kruche.
Druga łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni, na rozgrzany olej kładziemy masze filetowe kieszonki z brukselka i je zrumieniamy. Gdy filety będą zrumienione, dolewamy resztę słodkiej śmietanki oraz 1/2 szklanki wody i na małym ogniu dusimy filety w sosie przez około 10- 20 minut .
Filety powinny być pięknie zrumienione.
Z gotowych, filetowych kieszonek ściągamy delikatnie nitkę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz