czwartek, 23 lutego 2017

Przystawka z pure z batatów ze szpinakiem



Pyszna przystawka, ktora może  być rowniez daniem, z dodatkiem mięsa i sałatki.
Bataty ze szpinakiem  smakują świetnie
Polecam :)
 
Składniki :

1 opakowanie mrożonego szpinaku Hortex (Szpinak liście)  
2 łyżki świeżego posiekanego koperku 
3 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 
sól i pieprz do smaku 
1 łyżka oleju rzepakowego 

600 g obranych batatów
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól i pieprz 
3 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkami 

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojona w paski cebule, lekko ja zrumieniamy. Do zrumienionej cebuli dodajemy opakowanie  mrożonego szpinaku , dusimy na małym ogniu aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Potem dodajemy koperek, przeciśnięte ząbki czosnku. pastę z trawy cytrynowej oraz jogurt, Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Smażmy wszystko przez około 5-8 minut. Woda powinna odparować a szpinak powinien być dosyć gesty.



Bataty kroimy w dużą kostkę, zalewamy woda, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane bataty odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła,  kolendrę, sol i pieprz.
Cebulki ze szczypiorkami drobniutko kroimy i zrumieniamy na łyżce oleju .

Na talerzu kładziemy foremkę,  nakładamy najpierw  szpinak, dość mocno go zbijamy, potem nakładamy pure z batatów, ponownie szpinak i na końcu pure z batatów.  Wyciągamy delikatnie foremkę i posypujemy górę  zrumienioną cebulką.
Tak przygotowane pure doskonale smakuje z mięsem lub ryba oraz ulubiona sałatką.
Smacznego :) 


Z dodatkami smakuje wybornie :) 




Mój dzień z Hortex

2 komentarze:

  1. Wyglądają przepięknie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń