Pyszna przystawka, ktora może być rowniez daniem, z dodatkiem mięsa i sałatki.
Bataty ze szpinakiem smakują świetnie
Polecam :)
1 opakowanie mrożonego szpinaku Hortex (Szpinak liście)
2 łyżki świeżego posiekanego koperku
3 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego
600 g obranych batatów
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól i pieprz
3 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkami
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojona w paski cebule, lekko ja zrumieniamy. Do zrumienionej cebuli dodajemy opakowanie mrożonego szpinaku , dusimy na małym ogniu aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Potem dodajemy koperek, przeciśnięte ząbki czosnku. pastę z trawy cytrynowej oraz jogurt, Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Smażmy wszystko przez około 5-8 minut. Woda powinna odparować a szpinak powinien być dosyć gesty.
Bataty kroimy w dużą kostkę, zalewamy woda, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane bataty odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła, kolendrę, sol i pieprz.
Cebulki ze szczypiorkami drobniutko kroimy i zrumieniamy na łyżce oleju .
Cebulki ze szczypiorkami drobniutko kroimy i zrumieniamy na łyżce oleju .
Na talerzu kładziemy foremkę, nakładamy najpierw szpinak, dość mocno go zbijamy, potem nakładamy pure z batatów, ponownie szpinak i na końcu pure z batatów. Wyciągamy delikatnie foremkę i posypujemy górę zrumienioną cebulką.
Tak przygotowane pure doskonale smakuje z mięsem lub ryba oraz ulubiona sałatką.
Smacznego :)
Tak przygotowane pure doskonale smakuje z mięsem lub ryba oraz ulubiona sałatką.
Smacznego :)
Z dodatkami smakuje wybornie :)
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń