piątek, 17 lutego 2017

Sos pomidorowy z grillowaną papryką oraz selerem naciowym

Pyszny sos z dodatkiem grillowanej papryki oraz korzeniem selera naciowego, oczywiscie do gołąbków , jednak ryba i mięso tez fajnie z nim smakuje :)  

Składniki:

1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g) 
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
2 - 3  szklanki wody
2 płaty grillowanej papryki
4 ząbki czosnku 
1 łyżka oleju
sól
pieprz
suszony lubczyk
suszona bazylia

Cebulę drobno pokroić, umyte łodygi selera poprzecinać wzdłuż, a potem w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, na rozgrzany olej wrzucić cebulę raz pokrojone łodygi selera. Warzywa  zeszklić i lekko zrumienić,  dolać szklankę wody  i gotować około 5 minut na średnim ogniu.

Po tym czasie dodać przecier pomidorowy oraz pokrojoną, grillowaną paprykę, pozostałą wodę,
doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać przeciśnięte ząbki czosnku  oraz pozostałe przyprawy
 ( ilość według uznania). Wszystko razem gotować na małym  ogniu  przez około 10 minut.
Sos można zmiksować blenderem, można również  przetrzeć przez sitko. Ja najpierw lekko zmiksowałam a potem jeszcze przetarłam przez sitko.
Taki sos pomidorowy jest doskonały do gołąbków, mięsa.


Polecam i życzę smacznego :)





4 komentarze: