Pyszny sos z dodatkiem grillowanej papryki oraz korzeniem selera naciowego, oczywiscie do gołąbków , jednak ryba i mięso tez fajnie z nim smakuje :)
Składniki:
1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g)
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
2 - 3 szklanki wody
2 płaty grillowanej papryki
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól
pieprz
suszony lubczyk
suszona bazylia
Cebulę drobno pokroić, umyte łodygi selera poprzecinać wzdłuż, a potem w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, na rozgrzany olej wrzucić cebulę raz pokrojone łodygi selera. Warzywa zeszklić i lekko zrumienić, dolać szklankę wody i gotować około 5 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy oraz pokrojoną, grillowaną paprykę, pozostałą wodę,
doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać przeciśnięte ząbki czosnku oraz pozostałe przyprawy
( ilość według uznania). Wszystko razem gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
Sos można zmiksować blenderem, można również przetrzeć przez sitko. Ja najpierw lekko zmiksowałam a potem jeszcze przetarłam przez sitko.
Taki sos pomidorowy jest doskonały do gołąbków, mięsa.
Polecam i życzę smacznego :)
Pysznie wygląda ten sosik :-) Lubię takie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńSuper pomysł z tym selerem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń