piątek, 24 lutego 2017
Pączki z batatem i powidłami śliwkowymi
Składniki :
1 mały batat (po obraniu 110 g)
500 g maki tortowej plus dodatkowo 2 - 3 łyżki
2 saszetki drożdży instant (14 g)
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
2 jajka
2 żółtka
100 g masła
powidła śliwkowe
olej do smażenia pączków
Batata pokroić na kawałki , ugotować, odcedzić i zrobić pure.
Mąkę przesiać, wsypać drożdże.
Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, jajka oraz żółtka, mleko,
Taka mieszankę stopniowo wlewać do mąki z drożdżami, jednocześnie wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodać jeszcze 2 - 3 łyżki mąki.
Wyrobione ciasto powinno być lśniące, elastyczne i dosyć miękkie, nie powinno kleić się do rąk.
Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i wyrobić raz jeszcze, odstawić by wyrosło.
Po tym czasie zagnieść raz jeszcze. Odrywać mniejsze kawałki, formować kulki i ukladac na stolnicy oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić by wyrosły. By paczki się ładnie usmażyły, ciasto musi być dobrze wyrośnięte.
Olej najpierw dobrze rozgrzać ( można wrzucić kawałek ziemniaka i sprawdzić czy olej jest odpowiednio gorący), potem go zmniejszyć i wkładać delikatnie ciasto. Jeśli olej będzie zbyt gorący, pączki szybko się spieka z zewnątrz a w środku mogą być surowe.
Usmażone, lekko przestudzone paczki nadziewamy powidłami śliwkowymi.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jaka ciekawa wersja pączków, z batatem jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadlam Bardzo jestem ciekawa jak smakują Swietny pomysl naprawdę Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo :)
OdpowiedzUsuń