piątek, 24 lutego 2017

Pączki z batatem i powidłami śliwkowymi


Składniki :

1 mały batat (po obraniu 110 g) 
500 g maki tortowej plus dodatkowo 2 - 3 łyżki 
2 saszetki drożdży instant (14 g) 
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
2 jajka
2 żółtka
100 g  masła 

powidła śliwkowe

olej do smażenia pączków 

Batata pokroić na kawałki , ugotować, odcedzić i zrobić pure.
Mąkę przesiać, wsypać drożdże.
Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, jajka oraz żółtka, mleko,

Taka mieszankę stopniowo wlewać do mąki z drożdżami, jednocześnie wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodać jeszcze 2 - 3 łyżki mąki.


Wyrobione ciasto powinno być lśniące, elastyczne i dosyć miękkie, nie powinno kleić się do rąk.
Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu  do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto zagnieść i wyrobić raz jeszcze, odstawić by wyrosło.

Po tym czasie zagnieść raz jeszcze. Odrywać mniejsze kawałki, formować kulki i ukladac na stolnicy oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić by wyrosły.  By paczki się ładnie usmażyły, ciasto musi być dobrze wyrośnięte.



Olej najpierw dobrze rozgrzać ( można wrzucić kawałek ziemniaka i sprawdzić czy olej jest odpowiednio gorący), potem go zmniejszyć i wkładać delikatnie ciasto. Jeśli olej będzie zbyt gorący, pączki szybko się  spieka z zewnątrz a w środku mogą być surowe.


Usmażone, lekko przestudzone paczki nadziewamy powidłami śliwkowymi.



Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Jaka ciekawa wersja pączków, z batatem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich nie jadlam Bardzo jestem ciekawa jak smakują Swietny pomysl naprawdę Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Wam bardzo :)

    OdpowiedzUsuń