Kiedyś myślałam, ze risotto to ugotowany ryz z dowolnymi dodatkami, a jednak nie do końca tak jest :)
Ten przepis na risotto pochodzi z książki Malgorzaty Caprari "Znane i nieznane Dania kuchni włoskiej", ktora dostałam sobie kiedyś w prezencie :)
Risotto jest proste ale doskonale, żałuję, ze miałam resztki szafranu i nie wyszło takie żółciutkie jak na fotkach które przeglądałam w necie... ale kolor nie jest chyba najważniejszy ? :)
Przepis polecam bo risotto jest bardzo smaczne :)
Składniki :400 g ryżu do risotto
1 średniej wielkości cebula
3 łyżki masła
2 szczypty szafranu
6 szklanek rosołu (może być z kostki )
pół szklanki startego sera ( najlepiej parmezanu )
sól do smaku
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na dwóch łyżkach masła . Do zeszklonej cebuli dodać ryz i podgrzewać mieszając drewnianą łyżką lub silikonową łopatką aż wchłonie tłuszcz i stanie się przezroczysty.
Następnie dodać wrzący rosół , przykryć pokrywą i gotować na malutkim ogniu około 15- 20 minut.
Szafran rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody.
Zabarwiona wodę z szafranem dodać do gotującego się ryżu i gotować kolejne 5 minut, stale mieszając. Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, ewentualnie doprawić jeszcze solą. Odstawić na 2 - 3 minuty, następnie od razu podawać.
Smacznego :)
Na pewno było pyszne :)
OdpowiedzUsuńBylo :)
UsuńMa piękny kolor, dla mnie jest mega żółte :) Ciekawy pomysł na smaczną potrawę.
OdpowiedzUsuńFajnie, ze się podoba, zachęcam do wypróbowania :)
Usuńjestem fanką risotto ;)
OdpowiedzUsuńJa taką umiarkowaną :)
UsuńMoje ulubione risotto jest z grzybami ale twoje wygląda bardzo zachecajaco Pyszne i warte odtworzenia Pozdrwiam!
OdpowiedzUsuńZ grzybami jadłam ale jeszcze nie robiłam, myślę, ze najwyższy czas nadrobić zaległości :)
Usuń